Teasers Dag van de Publieke Dienstverlening

Ter voorbereiding op de tweede editie van de Dag van de Publieke Dienstverlening hebben Rabin Baldewsingh (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme / NCDR) en Christien Bronda (Gemeentesecretaris gemeente Groningen) ieder een korte teaser gemaakt. In deze teaseras vertellen zij wat ze de deelnemers van de Dag van de Publieke Dienstverlening mee willen geven. Wat moeten deelnemers tijdens de dag in hun achterhoofd houden? Wat moeten ze niet vergeten? In deze korte video's delen Rabin en Christien hun advies.

De dag van de Publieke Dienstverlening komt al heel dichtbij. En ik vind het heel erg belangrijk om het met elkaar die dag te hebben over hoe we de dienstverlening kunnen verbeteren. Dit naar aanleiding van de ‘Staat van de Uitvoering’ en zeker naar aanleiding van wat ik in de praktijk meemaak bij een gemeente. Bij grotere gemeenten, bij kleinere gemeenten, we zien het overal; meestal zijn het de meest kwetsbare mensen die last hebben van ons als overheid. Ze weten soms helemaal niet welke overheid het is. Ze komen bij de gemeente en denken dat de gemeente ook gaat over de Kinderbijslag. Er zijn ook vaak schulden en die schulden zijn meestal ontstaan door bijvoorbeeld de toeslagen van de Belastingdienst, of door uitkeringen die te lang doorlopen, of allerlei andere rekeningen waarvan mensen het bestaan niet weten. Wat onze bedoeling is, is om een brede loketfunctie te ontwikkelen. Zodat we met elkaar, als professionals onderling, goed gegevens kunnen delen, die gegevens aan elkaar kunnen uitleggen en met elkaar van gedachte kunnen wisselen om die meestal kwetsbare burgers zo goed mogelijk te kunnen helpen. We hebben elkaar nodig. We noemen dat dan ook de brede loketfunctie en we gaan in de workshop vooral kijken waar liggen nou eigenlijk de belemmeringen, waarom werken we nog niet zo samen als we eigenlijk zouden willen. Waar zit dat in? Welke belemmeringen komen jullie in de praktijk tegen? Geef het dan vooral aan ons door. We kunnen daarmee verder. Maar we zullen ook laten zien waar volgens ons oplossingen liggen. Waarnaar jullie kunnen kijken, van kloppen die oplossingen. Dus kortom; met elkaar in gesprek over die brede loketfunctie. Dat is niet perse het fysieke loket, dat zijn ook de professional-lijnen die we willen ontwikkelen. Dus met elkaar in contact komen over die ene client die volledig afhankelijk is van de Overheid en soms niet weet waar hij of zij naar toe moet. Om echt behulpzaam te zijn, hebben we elkaar nodig. In die sessies, kom alsjeblieft, dan gaan we met elkaar in gesprek en proberen we ook echt concrete voorbeelden te vinden waar we mee aan de slag kunnen. Dus namens ‘Werk Aan Uitvoering’ alvast heel hartelijk welkom.

Hallo allemaal, wat fijn dat jullie je hebben aangemeld voor de dag van de Publieke Dienstverlening. Mijn naam is Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.
Ik probeer dit werk vanuit mijn kant te doen, naar de samenleving toe, maar ook eigenlijk naar publieke organisaties toe, vanuit de positie van; samen voor gelijkwaardigheid, gedreven door gelijkwaardigheid. Dit om te komen tot inclusie.
Eigenlijk vind ik dat u daar ook voor op aarde bent. Want als je dienstverlening aanbiedt, dan kun je de vraag stellen: waarvoor ben ik op aard? Ik ben op aard, om in ieder geval de burgers te dienen, ‘the civil servant’. Dan moet je in dienst zijn van hen, en niet van een systeem of van het geld.
En ik denk daarom dat het ontzettend belangrijk is om over deze dingen, op deze mooie dag, na te denken.
Dus, wat ik u in elk geval kan meegeven, is niet alleen dat u een fijne dag met elkaar heeft, maar dat u ook nadenkt over die gelijkwaardigheid.
Want gelijkwaardige behandeling verdient eigenlijk een ongelijke benadering. En ik zou het ontzettend fijn vinden als u daar, met elkaar, over praat en komt tot de oplossing. En die oplossing kan alleen maar zijn dat je Nederland vooruit kunt helpen door samen aan de lat te staan van gelijkwaardigheid, representativiteit en rechtvaardigheid.