Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezoekt praktijkinitiatief Utrecht van Programma Inrichten overheidsbrede loketten

Dinsdag 9 januari bezocht demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen een overheidsbreed loket in op het Stadskantoor in Utrecht. Dit loket is één van de praktijkinitiatieven binnen het Programma Inrichten overheidsbrede loketten, onderdeel van het programma Werk aan Uitvoering (WaU). Tijdens het bezoek werd de staatssecretaris bijgepraat over het programma en sprak zij met de medewerkers die het loket bemensen over de successen en uitdagingen in de uitvoering.

Overheidsbrede samenwerking

Uitvoeringsorganisaties, gemeenten, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en WaU werken binnen dit programma samen aan de inrichting van overheidsbrede loketten. Het programma onderzoekt en beproeft hoe mensen die problemen ervaren bij het regelen van zaken met meerdere overheidsorganisaties, snel en goed geholpen kunnen worden. Het praktijkinitiatief in Utrecht is  een voorbeeld van hoe zo’n loket lokaal kan worden ingericht.

Bij een overheidsbreed loket kunnen mensen terecht wanneer zij een vraag hebben aan de overheid en daar niet zelf uitkomen, bijvoorbeeld omdat er meerdere overheidsorganisaties bij betrokken zijn. Medewerkers aan het loket hebben de tijd om diep op de vraag in te gaan en beschikken over directe (telefoon)lijnen naar professionals van lokale en landelijke uitvoeringsorganisaties. In Utrecht zijn bovendien verschillende uitvoeringsorganisaties fysiek aanwezig in het stadskantoor.