Video, podcast en nieuwsbrief

Video Dag van de Publieke Dienstverlening

In deze korte video een impressie van de tweede editie van de Dag van de Publieke Dienstverlening.

Van harte welkom op de ‘Dag van de Publieke Dienstverlening'. Het is iedere dag de ‘Dag van de Publieke Dienstverlening’. We zijn de overheid, en de overheid is er ten dienste van de burgers. Ik denk soms zitten we ook in patronen met elkaar die ons ook verhinderen. Ik vind de ‘Dag van de Publieke Dienstverlening’ belangrijk omdat we ook zien met elkaar wat er allemaal mogelijk is. Want we weten welke uitdaging er nog ligt om de dienstverlening te verbeteren. Maar op een dag als vandaag zien we ook wat er wel mogelijk is. Wij gaan luisteren om er achter te komen waar het echt om gaat. Wat ik meeneem van vandaag is dat zowel de politiek als de uitvoeringsorganisaties graag in gesprek willen gaan en de samenwerking willen opzoeken. Ik hoop dat ze daarin ook vooral jongeren zullen meenemen. Dus als ik een motie heb en ik denk dit gaat Nederland een stukje mooier maken, overleg even met de uitvoeringsorganisatie. Wat is nou de impact daarvan? Daarom is zo’n dag zo belangrijk, dat we echt de tijd nemen met elkaar om in gesprek te gaan. Om te vieren wat goed gaat maar tegelijk ook met elkaar na te denken over: hoe kunnen we het nog makkelijker en nog beter maken voor een burger die zijn weg probeert te zoeken en daarbij bij de overheid aanklopt. Wat mij het meest bijblijft van deze dag; Dat het heel fijn is om weer met zoveel mensen uit verschillende uitvoeringsorganen maar ook de politiek en beleid bij elkaar te zijn. Dat het iets is van de lange adem, dus dit moeten we ook vooral blijven doen met elkaar. Het meest bijzonder van deze dag vind ik: hoe laagdrempelig iedereen te bereiken is eigenlijk. Je kan gewoon naar iemand toestappen om iets te vragen, of om je verhaal te doen. Of te kijken of je daarmee in gesprek kan gaan. En dat vond ik wel het mooiste. Het begint bij de uitvoering, en het eindigt bij de wetgeving. Ik vond het een toffe dag, vol met goede energie, goede bedoelingen en ook echt mensen die spraken vanuit passie. En dan ga je naar een goede oplossing voor mensen die snakken naar eenvoudige, eerlijke, duurzame regels en wetten waar ze mee uit de voeten kunnen.

Podcast de Publieke Ruimte

Podcastmakers Martijn Grimmius en Otto Thors blikken samen met Christa Klijn, programma directeur-generaal van Werk aan Uitvoering, en Fatma Koser Kaya, voorzitter van de landelijke cliëntenraad terug op de dag. Ze doen dat aan de hand van korte fragmenten die ze die dag opnamen. Daarin spreken ze onder andere met de ministers Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) en Hanke Bruins Slot (BZK), de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen, Kamerleden en verschillende mensen die vanuit het burgerperspectief deelnamen.

Beluister op Spotify
Bekijk via Apple podcasts

Vergroot afbeelding Werk aan Uitvoering tijdens de Dagvan de Publieke Dienstverlening
Beeld: ©Rijksoverheid / Martijn Beekman

Nieuwsbrief Werk aan Uitvoering (WaU)

De nieuwsbrief van de WaU verschijnt elke maand. Wil je ook op de hoogte blijven van wat Werk aan Uitvoering doet ter verbetering van de publieke dienstverlening? Meld je aan voor de nieuwsbrief.