Dag van de Publieke Dienstverlening 2025: Versterken van samenwerking
Op woensdag 4 juni 2025 vond in Den Haag de vierde editie van de Dag van de Publieke Dienstverlening plaats. Het motto was dit jaar: ‘De kracht van samen: publieke dienstverlening in beweging’. Een dag na de val van het kabinet toonden de deelnemers zich optimistisch. In een divers programma bespraken zij niet alleen de grote uitdagingen en dilemma’s, maar vooral ook veel goede initiatieven. De zoektocht naar betere samenwerking vormde hierbij de rode draad.
In haar openingswoord legde programma-directeur-generaal Christa Klijn van programma Werk aan Uitvoering uit waarom de kracht van samen dit jaar het motto is. “De beweging die we willen maken is niet makkelijk. Daarvoor zijn we allemaal nodig.” Klijn liet weten deze dag op veel inspiratie te hopen en toonde zich tegelijkertijd realistisch. “Niet alles gaat goed. Dat geeft ook niet, als we er maar van leren. Dan hoop ik dat we over 10 jaar met z’n allen in een nieuw normaal zitten. Want dat is uiteindelijk de ambitie.”



Ongemak opzoeken
De korte termijn werd daarbij niet uit het oog verloren. De val van het kabinet een dag eerder toonde nog eens de weerbarstigheid van de praktijk en kwam gedurende de dag regelmatig ter sprake. Plaatsvervangend Kamervoorzitter Thom van Campen opende in de ochtend samen met Christa de Dag en vroeg de deelnemers vooral het ongemak op te durven zoeken om met elkaar de publieke dienstverlening te verbeteren.
Omgaan met complexiteit
Dat gebeurde onder meer door middel van theater: met het naspelen van een situatie uit de praktijk werd nog eens geïllustreerd hoe complex publieke dienstverlening op dit moment vaak nog is én tot welke menselijke problemen dat kan leiden. Hans Ouwehand, voorzitter Raad van Bestuur van het CAK, pleit voor meer gebruik van eenduidige begrippen.
In het panelgesprek deelden verschillende betrokkenen hun visie op de beste manier om met die complexiteit om te gaan. Zo vertelde integraal klantmanager werk en inkomen Patrick Haveman van de gemeente Hengelo hoe hij binnen zijn organisatie regelmatig de grenzen opzoekt van hokjes en wetten. Abdeluheb Choho, directeur-generaal van RVO en voorzitter van de Staat van Uitvoering, benadrukte het belang van een systeemaanpak met radicale veranderingen. En Henk van Arkel, docent en ervaringsdeskundige, pleitte om mensgerichter te gaan werken. Dit vraagt naast een systeemaanpassing ook om een gedragsverandering.
Kracht van de gemeenschap benutten
Schrijver, onderzoeker en expert democratische kwaliteit Marije van den Berg deelde een aantal prikkelende inzichten met de zaal. Bijvoorbeeld dat mensen te veel van leiders verwachten, terwijl de benodigde expertise vaak ver buiten de vergaderkamers ligt. Ook benadrukte ze de kracht van de gemeenschap. Want de complexiteit van de samenleving maakt haar wendbaar: “Om onze complexe problemen op te lossen hebben we de complexiteit van de samenleving dus juist nodig.”
Versterken van samenwerking
In het middagprogramma konden deelnemers kiezen uit 26 deelsessies. Ook hier stond het versterken van de samenwerking centraal. Mary Fiers, Eerste Kamerlid sprak over het belang van een goede uitvoeringstoets op wet- en regelgeving en hoe zij zich hier ook samen met de collega’s uit de Eerste Kamer voor inzet. Het zorgde ervoor dat de deelnemers geïnspireerd naar huis gingen: optimistisch en met concrete ideeën om meteen mee aan de slag te gaan.
Meer informatie
- Meer weten? Bekijk dan het uitgebreide sfeerverslag van de Dag van de Publieke Dienstverlening.
- Beluister de podcast met een terugblik op de dag en reflecties.
- In de ‘goodie-bag’ een overzicht van diverse rapporten van organisaties die aansluiten bij het thema: De kracht van samen: publieke dienstverlening in beweging


