Bas van den Dungen, Financiën: "Iedere dag beseffen voor wie we het doen"

Ik werk sinds begin 2020 als Secretaris-Generaal bij het Ministerie van Financiën. Ik ben daar mijn loopbaan overigens ook begonnen. Hiervoor werkte ik in de zorg en ik ervaar dat zeker nu ook als een pré. Ik weet hoe beleid op je af kan komen als ‘uitvoerder’. Het helpt enorm in de gesprekken die we voeren in het kader van de Werkagenda voor de Uitvoering (WAU), maar ook in de gesprekken met mijn eigen mensen, dat ik weet hoe de praktijk eruit kan zien. Dat er een groot verschil kan zijn tussen de werkelijkheid door de ogen van beleid en die door de ogen van de uitvoering. 

Bas van den Dungen

Verhaal

Ik probeer mijn mensen altijd de vraag te stellen: ‘Stel dat jij die burger of ondernemer bent, wat zou dit dan voor jou betekenen?’ We moeten ons iedere dag beseffen voor wie we het doen. Soms is dit lastig, of lijkt het ver weg, maar het is nodig zodat we ons niet verliezen in abstracties, in systemen. Je hebt gezien bij de toeslagenaffaire wat dit kan betekenen. Een voorbeeld van hoe dit samenkomt is het vooraf ingevulde aangifteformulier van de Belastingdienst. Een oplossing in het systeem die burgers persoonlijk en op maat helpt. 

Wanneer ik kijk naar de samenwerking in de WAU zie ik echt een enorme betrokkenheid van alle collega’s. In mijn eigen omgeving merk ik dat collega’s van het ministerie en de Belastingdienst elkaar steeds beter weten te vinden. Ze zoeken elkaar op en spreken vooraf met elkaar in plaats van achteraf, wanneer beleid al is gevormd. En alle deelnemers aan de WAU nemen dit zeer serieus. Iedereen is ervan overtuigd dat dit echt moet. En het mooie is, we werken ook aan een concrete agenda om verbeteringen te realiseren. Dat geeft energie. 

Nu heeft de WAU een lange termijn aanpak voor ogen. Dat maakt het vasthouden van de noodzakelijke aandacht een behoorlijke uitdaging. Ik denk dan ook dat we in de eerste jaren de grootste stappen moeten maken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Alle seinen staan zogezegd op groen. En er zijn al plekken waar het gaat zoals het moet. Bijvoorbeeld bij de Douane. Op hen komt veel wet- en regelgeving af uit Europa. Wat zij doen is samen met het bedrijfsleven om tafel om passende uitvoeringsregels te maken die voor alle partijen werken. 

Nu is een eerste grote stap voor de WAU natuurlijk de formatietafel, want daar wordt het besluit over de vervolgstappen genomen. En wat wij daar neerleggen is geen droog rapport: het is een beeld van hoe we als Nederland de dienstverlening van morgen organiseren. Een visie en ambitie die we zover ik weet niet eerder gezien hebben. Het blijft echter van belang dat we ons niet verliezen in al te grote bespiegelingen en dat we het iedere keer weer terugbrengen naar de menselijke maat. Dat we dicht op de huid van de burger en ondernemer blijven zitten, want we doen het voor hen.