Nick Toet, RIConline: "Dagelijks mensen met elkaar verbinden op ons platform"

Sinds april 2022 heeft de Rijks Innovatie Community een online platform (RIConline). Het is een omgeving om samen te werken aan innovatieve ideeën en om ervaringen uit te wisselen. Community manager Nick Toet: “Dagelijks verbinden mensen zich met elkaar. Er zijn al 620 mensen actief.”

Door Regien Wiggers

Iedereen die bij het Rijk werkt, kan zich bij de community aansluiten. Nick: “Je kunt gratis zelf een groep starten. Je zet daar informatie in die je wilt delen met mensen of waar je vragen over hebt. Vervolgens nodig je mensen uit voor die groep, en zo kun je laagdrempelig informatie uitwisselen en daar een gesprek over voeren. Je mag iedereen voor jouw groep uitnodigen die jij belangrijk vindt.”

Meer dan techniek

Op dit moment zijn er al een paar groepen heel actief. Zoals groepen over bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en de AVG. Nick: “De technische groepen kwamen snel, maar ik wil benadrukken dat je het woord innovatie ruim moet zien. Het gaat om hoe we beter samen kunnen werken. Zo is er ook een groep over sociale innovatie, een groep voor CityDeals van Binnenlandse Zaken, en een groep over hoogbegaafdheid binnen de rijksoverheid. Het gaat om het uitwisselen van kennis. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over verbetering van ons politieke systeem.”

Nick heeft zelf een achtergrond in bestuurs- en bedrijfskunde. “Ik vind het interessant hoe de overheid werkt, vooral in de samenwerking met de markt. Ik werkte eerder in een samenwerkingsverband tussen overheden en startups, om samen oplossingen te zoeken voor maatschappelijke vraagstukken. Daar zag ik dat er in de bestuurlijke samenwerking soms dingen niet goed gaan.”

Breder kijken

“Vaak wordt er aan vergelijkbare innovaties gewerkt bij verschillende ministeries, terwijl we dat niet van elkaar weten. Als overheid moeten we niet in kokers werken, dus in de lijn van het departement, maar breder kijken.

Breng je stakeholders in kaart en ga daar het gesprek mee aan. We hebben andere mensen nodig om dingen te ontwikkelen. Dat kunnen collega’s van andere departementen zijn, maar dat kunnen ook mensen van buitenaf zijn. We kunnen elkaar helpen. Het online netwerk zit boordevol kennis, ideeën, innovatieprojecten en hulpmiddelen.”

Niet alleen voor rijksambtenaren

Nick: “We zijn er om rijksambtenaren te ondersteunen, maar als jij bijvoorbeeld van het ministerie van SZW bent, en je wilt samenwerken met mensen van de gemeente Den Haag en de gemeente Utrecht, dan kun jij die mensen ook uitnodigen voor het platform, om daarmee te praten over de onderwerpen die jij wilt bespreken.”

De Rijks Innovatie Community is al in 2018 opgericht om de kennis en best practices rondom innovatie te delen binnen de rijksoverheid. De community begon vanuit twee ministeries maar vorig jaar is besloten dat het een breder gedragen organisatie moet zijn, waarbij alle 12 departementen zijn aangesloten. Sinds vorige maand is er dus een online platform bijgekomen.

Nick wil weg van de mailcultuur: “Als ik een interessant rapport heb, waarom zou ik dit dan niet op een veilig platform zetten in een groep, zodat iedereen die daar interesse in heeft ernaar kan kijken? Daar worden we als overheid een stukje beter van. Het is goed om het open te zetten en voor iedereen toegankelijk te maken.”

Meer weten of aanmelden

Lees meer interviews