RBB: Leren, vergelijken en samenwerken voor betere publieke dienstverlening

De Rijksbrede Benchmark Groep (RBB) is een netwerkorganisatie van 51 uitvoeringsorganisaties binnen de publieke sector. Het netwerk richt zich op het verbeteren van publieke dienstverlening door middel van benchmarking, leerplatforms en kennisdeling. De RBB heeft als missie "Samen leren, samen beter, samen doen!" en richt zich op betere prestaties en dienstverlening bij de aangesloten organisaties.

Benchmarks

De basis van de RBB-groep wordt gevormd door benchmarks. Daarmee kunnen de RBB-leden hun prestaties vergelijken op indicatoren als kosten, productiviteit en personeelsbeheer. Dit helpt de organisaties inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten en om vervolgens concrete verbeteringen door te voeren.

De inzichten van de benchmarks worden binnen Werk aan Uitvoering ingezet om de versnellingsopgave Grip op Schaarste verder te brengen.

Leerplatforms

Naast de benchmarks faciliteert RBB-groep ook leerplatforms. Dit zijn thematische bijeenkomsten die 2 á 3 maal per jaar plaatsvinden, waar professionals van verschillende organisaties uit het netwerk kennis en ervaringen uitwisselen rond specifieke vakgebieden. Deelnemers inspireren elkaar door praktijkvoorbeelden en uitdagingen met elkaar te delen en door gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen. Via een leerplatform krijgen de deelnemers inzicht in wat er speelt bij andere organisaties en waar zij terecht kunnen voor reflectie, advies en hulp.

Verder kunnen via RBB netwerkvragen worden uitgezet, organiseert men het jaarlijkse netwerkcongres “Leren in Uitvoering”, en werkt men samen met VOM aan de jaarlijkse uitreiking van “Beste Overheidsinnovatie van het jaar”.

Samenwerking

Naast alle lopende initiatieven en onderwerpen legt de RBB Groep de focus op enkele andere thema's, waaronder vereenvoudiging, technologische innovatie en arbeidsmarktkrapte. Deze thema’s leveren een belangrijke bijdrage aan de Gezamenlijk Versnellen programma’s van Werk aan Uitvoering, zoals Vereenvoudiging, Grip op schaarste en Gegevensdeling. Ook de kennis en ervaring die binnen de leerplatforms en de lerende beweging van RBB wordt opgedaan levert waardevolle input voor het programma Doorzetten en Uitbouwen, zodat ook organisaties buiten de RBB-groep ervan kunnen leren.