Samenwerking verbeteren in de (ambtelijke sturings)driehoek
De afgelopen jaren werkte het programma Werk aan Uitvoering langs 6 verschillende handelingsperspectieven die afzonderlijk, maar ook in samenhang bijdragen aan een betere dienstverlening. Vanuit het handelingsperspectief Samenwerking verbeteren in de (ambtelijke sturings)driehoek is de afgelopen jaren gewerkt aan een goed en gelijkwaardig samenspel tussen opdrachtgever, opdrachtnemer en eigenaar.
Hierbij hebben we aandacht voor:
Nederland veiliger maken, het innen van belastingen en het beheren van de wegen. Dit zijn voorbeelden waarbij de opdrachtgever, opdrachtnemer en eigenaar elk hun eigen rol en bijdrage hebben in de maatschappelijke opgaven.
Op papier lijkt het eenvoudig: een opdrachtgever die beleid maakt, een opdrachtnemer die uitvoert en een eigenaar die de continuïteit bewaakt, maar in de praktijk zien we dat elke samenwerkingsdriehoek anders is.
Heldere afspraken, vertrouwen, gelijkwaardigheid, rolvastheid en gezamenlijk opgavegericht werken zijn belangrijke ingrediënten voor een effectieve samenwerking in de driehoek.
Daarnaast is ook gewerkt aan:
- Het formuleren van uitgangspunten voor bestuurlijke driehoeken om de effectiviteit van en wisselwerking met ketens te versterken. Daarbij wordt specifiek ingegaan op de verschillende rollen in de driehoek.
- De invulling van de rollen eigenaar, opdrachtgever en opdrachtnemer is geprofessionaliseerd via kennisuitwisseling.
- Uitgangspunten voor loopbaanbeleid op het gebied van uitwisseling tussen beleid en uitvoering. Daarnaast is een opleiding over samenwerking in de driehoek voor bestuurders bij de Algemene Bestuursdienst (ABD) ontwikkeld.
- Vervanging van het principaal-agentmodel door het stewardshipsmodel voor de inrichting van de sturingsrelatie tussen eigenaar, opdrachtgever(s) en uitvoeringsorganisatie en voor de samenwerking in de keten. Daarbij wordt specifiek ingegaan op de vertrouwensrelatie, resultaatafspraken en voeren een open gesprek over de verschillende belangen.
- De toepassing van bestuurlijke werkagenda’s, die alle cruciale thema’s omvatten die nodig zijn voor de continuïteit van dienstverlening en innovatie met een meerjarig (budgettair) perspectief is onderzocht.
Herijking
Het werken langs handelingsperspectieven of sporen is losgelaten, maar zijn nog steeds belangrijk. Ze komen terug in 4 opgaven waarop we als overheid ‘gezamenlijk versnellen’ omdat deze essentieel zijn voor de publieke dienstverlening aan de samenleving en deze opgaven niet door organisaties afzonderlijk kunnen worden opgepakt. En 7 opgaven die we als overheid ‘doorzetten en uitbouwen’.
Dit zijn ingezette veranderingen die verder worden doorgezet en uitgebouwd. De publieke dienstverleners, medeoverheden en ministeries zijn voor deze ingezette veranderingen zelf aan zet om de publieke dienstverlening verder te verbeteren.
Het handelingsperspectief Intensivering van samenwerking en verbeteren in de ambtelijke sturing(s)driehoek valt onder de 7 opgaven die we als overheid ‘doorzetten en uitbouwen’ en is onderdeel geworden van de opgave Voeren van een gelijkwaardig gesprek.
Documenten
-
SGO-advies Verbeter de Werking. Rollen in de Sturing van Uitvoeringsorganisaties in de Rijksdienst
-
Eindrapportage brede evaluatie organisatiekaders voor rijksorganisaties op afstand
In opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Financiën heeft bureau Andersson Elffers ...
-
Tips en tricks voor het organiseren van een gesprek over de samenwerking in de ambtelijke driehoek
Veel adviseurs van driehoeken laten weten behoefte te hebben aan handvatten om het gesprek over de samenwerking in de ambtelijke ...
-
Peter Smink (Belastingdienst) en Kees van der Burg (I&W): “Een goede samenwerking is cruciaal”
Peter Smink, DG bij de Belastingdienst, en Kees van der Burg, DG Mobiliteit bij I&W, kennen elkaar vanuit de liefde voor de ...